zaterdag 7 november 2009

Moskou (5)
De geheimzinnige derde op het bankje blijkt professor Woland, specialist op het terrein van de zwarte magie, polyglot en kenner van ieders gedachten en handelingen. Hij voorspelt de onthoofding van Berlioz en is voor het overige ook aanstichter van alle miraculeuze ellende in de rest van de roman. Woland werkt samen met een in ruitjesjas gestoken 'morsige koordirigent' die een pince nez draagt waarvan een glas gebarsten is, en met de op zijn achterpoten lopende kater Behemoth.
De sepiakleurige foto is genomen bij de ingang van Boelgakovs huis aan de Grote Tuinstraat waar thans een museumpje is gevestigd. Onder de poort bevindt zich een reeks scenes naar het boek. Boelgakov noemde het huis overigens 'een nachtmerrie waar de kamers vreselijk zijn en de buren ook'. Hij heeft er niet lang gewoond, situeerde er het huis van Berlioz van waaruit alle rampzalige gebeurtenissen een vervolg krijgen.
Spreek nooit met onbekenden, heet het eerste hoofdstuk van het boek ironisch en veelzeggend.
Film en boek zijn duizelingwekkend en geestig. Boelgakov leeft zich uit in deze satire op het revolutionaire Rusland die hij in 1928 begon en pas tegen zijn dood in 1940 afhad.